Chiazaden zijn de kleine zwarte zaadjes van de chia plant. De zaden hebben een neutrale smaak. Chiazaden komen oorspronkelijk uit Mexico, waar ze een belangrijke voedselbron vormden voor de Azteken.
Chiazaden bevatten ontzettend veel gezonde voedingsstoffen. De zaadjes zijn rijk aan omega 3-vetzuren en zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels. Chiazaden zijn bovendien een goede bron van plantaardige eiwitten.
Chiazaad bevat onder andere B-vitamines, welke belangrijk zijn voor je energiestofwisseling. Ook leveren de kleine zaadjes veel verschillende mineralen, allemaal met belangrijke functies in je lichaam. Zo helpen de antioxidanten koper, selenium en zink je cellen beschermen tegen oxidatieve schade en dragen calcium, fosfor en magnesium bij aan het behoud van sterke botten.
Wanneer chiazaden in contact komen met water ontstaat er een gelei-achtige structuur, waardoor de zaden erg geschikt zijn om pudding, pap of jam van te maken. Je kunt de zaden ook rauw eten. Strooi ze bijvoorbeeld over een salade voor een lekkere crunch of meng ze door de yoghurt of een smoothie.
Ingrediënten: chia zaad
Land van herkomst: Zuid-Amerika
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 1825 kJ (443 kcal) | |
Vet | 30,7 g | |
- waarvan verzadigd | 3,3 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 2,3 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 23,7 g | |
Koolhydraten | 7,7 g | |
- waarvan suikers | 0,0 g | |
Voedingsvezels | 34,4 g | |
Eiwitten | 16,5 g | |
Zout | 0,0 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 0,62 mg | 56% |
Vitamine B3 / Niacine | 9,0 mg | 56% |
Vitamine B11 / Folaat | 49,0 µg | 25% |
Calcium | 631 mg | 79% |
Fosfor | 860 mg | 123% |
IJzer | 7,7 mg | 55% |
Kalium | 407 mg | 20% |
Koper | 0,92 mg | 92% |
Magnesium | 335 mg | 89% |
Seleen | 55 µg | 100% |
Zink | 4,6 mg | 46% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews