Lijnzaadjes zijn platte bruine of gele zaadjes afkomstig van de vlasplant. De zaadjes hebben een subtiele nootachtige smaak. Lijnzaad is een heerlijke toevoeging aan zowel zoete als hartige gerechten.
Lijnzaad is bijzonder voedzaam. Het zit vol vitamines en mineralen en is bovendien rijk aan vezels. Daarnaast behoort lijnzaad tot de beste plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren en is het een prima bron van plantaardige eiwitten. Hierdoor past lijnzaad erg goed in een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon.
Lijnzaad wordt verkocht in de hele en gebroken vorm. Maar welke variant is dan beter? Je lichaam kan de voedingsstoffen uit lijnzaad beter opnemen wanneer de zaden al opengebroken zijn. Je kunt de zaden dus het beste in gebroken vorm eten. Maar het nadeel van gebroken lijnzaad is dat het redelijk snel bederft. Een oplossing hiervoor is om het lijnzaad in de hele vorm te kopen en zelf te breken voordat je het eet. Hierdoor is je lijnzaad heerlijk vers én kun je optimaal profiteren van de gezonde eigenschappen.
Lijnzaad is lekker om te gebruiken in je yoghurt of door een smoothie. Maar ook door pannenkoeken of in een salade is lijnzaad een heerlijke toevoeging.
Ingrediënten: lijnzaad
Land van herkomst: Rusland of Kazachstan
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 1969 kJ (477 kcal) | |
Vet | 31,0 g | |
- waarvan verzadigd | 2,9 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 6,3 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 20,6 g | |
Koolhydraten | 13,0 g | |
- waarvan suikers | 0,1 g | |
Voedingsvezels | 34,8 g | |
Eiwitten | 19,0 g | |
Zout | 0,0 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 1,64 mg | 149% |
Vitamine B3 / Niacine | 3,1 mg | 19% |
Vitamine B11 / Folaat | 87 µg | 44% |
Calcium | 255 mg | 32% |
Fosfor | 660 mg | 94% |
IJzer | 5,7 mg | 41% |
Kalium | 725 mg | 36% |
Magnesium | 181 mg | 48% |
Zink | 7,8 mg | 78% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews