Suiker, je ontkomt er niet meer aan. Je vindt het bijna in alle voedingsproducten… ketchup, ketjap, broodjes, sojasaus, (ontbijt)koek, jam, crackers, alles in zakjes en pakjes. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Het is vandaag de dag dan ook een grote uitdaging om zo min mogelijk suikers binnen te krijgen.
Fabrikanten stoppen het overal in. Waarom? Hiervoor zijn misschien meerdere redenen te bedenken. Toch heb ik het gevoel dat ze maar één reden hebben waarom ze hun producten zo volstoppen met suiker… en dat is omdat ‘wij’ het lekker vinden! En zoet verkoopt nou eenmaal beter.
De gemiddelde Nederlander consumeert 38 kg aan suiker per jaar. Hiervan zit maar liefst 85% in voedingsproducten verwerkt. De overige 15% krijgen we via klontjes en schepjes binnen.
Suiker, is niets anders dan een zoet smakend koolhydraat. Er bestaan verschillende soorten suiker. Wanneer we het in de volksmond over suiker hebben, bedoelen we meestal sacharose, of tafelsuiker (kristalsuiker), die mooie witte kristallen die we voor bijna niks in de supermarkt kopen.
Het is een hele zoete stof die van nature voorkomt in bijvoorbeeld suikerbiet, suikerriet, suikerpalm en mais. Andere bekende soorten suiker zijn bijvoorbeeld fructose, maltose, lactose en glucose. Suiker is een voedingsmiddel en wordt in veel voedingsproducten gebruikt voor de verbetering van de smaak, houdbaarheid (denk aan suiker in jam) en textuur.
Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm (onbewerkte suiker). Het is nog niet bewerkt in de fabriek. De natuurlijke vitamines en mineralen zitten er nog in. Ongeraffineerde suiker is minder slecht voor je dan geraffineerde.
Geraffineerde suiker echter is suiker die wel is bewerkt in de fabriek. Het is gereinigd van allerlei stoffen (waaronder vitamines, mineralen, vezels en enzymen) waardoor het langer houdbaar is, een neutralere smaak krijgt en witter van kleur wordt. Geraffineerde suiker is slechter voor je lichaam, omdat het vitamines en mineralen aan je botten en spieren onttrekt en je bloedsuikerspiegel hoger laat pieken.
Er zijn talloze vormen van suiker. Soms kijk je op een etiket en zie je bijvoorbeeld ‘maltose’ of ‘fructose’ staan. Fabrikanten gebruiken verschillende termen op de etiketten van hun producten om aan te geven dat er suiker aan toegevoegd is. Het is voor ons consument niet altijd even makkelijk te herkennen.
Witte suiker en andere snelle suikers zorgen ervoor dat onze bloedsuikerspiegel snel stijgt. Dit geeft een explosie van energie in ons lichaam. Maar dit is van korte duur. Snel daarna zakt onze bloedsuikerspiegel alweer, waarna wij ons moe en futloos voelen. Als het vaak voorkomt dat onze bloedsuikerspiegel zo snel omhoog en omlaag schiet, raakt onze alvleesklier uit balans.
Langzame natuurlijke suikers zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en plegen geen mineraalroof op het lichaam. Ze hebben anders dan witte suiker een milde zoete smaak. Degenen die gewend zijn aan witte suiker, zullen hieraan moeten wennen. Zij kunnen bij de omschakeling het beste starten met natuurlijke zoetmiddelen die een meer uitgesproken zoete smaak hebben zoals ahornsiroop.
Je zou denken dat we vanwege de bijensterfte beter geen honing meer kunnen eten, maar dit is een onjuiste redenering. Als we meer honing gaan eten zullen meer imkers bijen gaan houden, en dat is juist goed voor de bijenpopulatie! Uiteraard dient het bijen houden wel op een verantwoorde manier te gebeuren: zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en met alle aandacht voor het welzijn van de bijen. Als je bijenhoning koopt, kun je dus het beste voor biologische rauwe bijenhoning kiezen, wantdan weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt bij de vervaardiging en dat alle voedingsstoffen zo goed mogelijk bewaard zijn gebleven.
Honing is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens enorm gezond. De 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen van honing zijn:
Het heeft een bacterie- en schimmelremmende werking, dankzij de enzymen die bijen aan honing toevoegen. Honing kan daarom verlichting bieden als je keelpijn, een maagzweer of bacteriële darminfectie hebt, en je kunt het zelfs op wondjes op de huid smeren.
Het beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat honing boordevol flavonoïdes en antioxidanten zit.
Het verhoogt het uithoudingsvermogen en de sportprestaties, omdat honing de glycogeenvoorraad in de spieren langer op peil houdt en daardoor ook de herstelperiode na het sporten verkort.
Het reguleert de bloedsuikerspiegel dankzij de ideale balans van fructose en glucose in honing. Honing is dus absoluut niet te vergelijken met suiker, en een goed merk honing heeft een lage waarde op de Glycemische Index, zodat je bloedsuikerspiegel er niet van piekt.
Het is een probiotioca en houdt de darmflora in balans. Sommige honingsoorten bevatten zelfs zeer grote hoeveelheden ‘vriendelijke’ bacteriën, waaronder 6 soorten lactobacilli en 4 soorten bifidobacteria.
Kortom, honing is zo gezond dat je het wat vaker zou moeten eten. Honing is erg lekker in de thee, maar je kunt er ook de heerlijkste rauwe lekkernijen en snacks mee maken. Daarnaast geeft een theelepeltje honing in een groene smoothie een extra lekkere zoete ‘kick’!
Deze zijn te bestellen op de website: https://www.denotenkoerier.nl/bijenpollen-raw-de-notenkoerier
TIP: probeer eens bijenpollen op een (desem)boterham met amandelpasta, bijna net zo lekker als een taartje.
Enjoy!
Agnes
Er zijn nog geen reacties geplaatst