Amandelen zijn al eeuwenlang populaire noten. Geheel terecht wat ons betreft. Ze hebben namelijk niet alleen een lekkere smaak, ze zijn ook nog eens erg gezond. In dit artikel lees je precies wat amandelen voor je gezondheid kunnen betekenen.
1: Rijk aan vitamine E
Amandelen zijn een goede bron van vitamine E. Een portie, ongeveer een handje, bevat al 37% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van deze vitamine.
Vitamine E is de verzamelnaam voor verschillende vet oplosbare antioxidanten. Deze antioxidanten hebben verschillende functies in je lichaam. Ze helpen bijvoorbeeld om je celmembranen te beschermen tegen schade en om je spierweefsel in stand te houden. Ook zijn er verschillende onderzoeken die vitamine E linken aan een lager risico op hartaandoeningen en Alzheimer.
Naast vitamine E bevatten amandelen nog veel meer antioxidanten. De hoogste concentratie aan antioxidanten zit in het bruine vliesje dat om de amandelen heen zit. Bruine amandelen zijn daarom een veel gezondere keuze dan blanke amandelen waarbij het vliesje verwijderd is.
Als het om antioxidanten gaat, is het niet alleen belangrijk hoeveel antioxidanten een voedingsmiddel bevat. De opneembaarheid speelt ook een rol. Niet alle antioxidanten worden namelijk even goed door je lichaam opgenomen. Bij amandelen hoeven we ons hier echter geen zorgen om te maken. Twee onderzoeken die gepubliceerd werden in The Journal Of Nutrition tonen namelijk aan dat de antioxidanten uit amandelen daadwerkelijk effectief zijn in ons lichaam.
Amandelen zijn rijk aan magnesium. Dit is een mineraal waar veel mensen een tekort aan hebben. Zo’n tekort kan het risico op hart- en vaatziektes vergroten.
Dit komt doordat je lichaam magnesium nodig heeft om je bloeddruk gezond te houden. Kom je magnesium tekort? Dan kan dit voor een verhoogde bloeddruk zorgen, ook als je verder gezond bent en geen overgewicht hebt. Onderzoeken tonen dan ook aan dat het verhelpen van een magnesiumtekort een verhoogde bloeddruk flink kan verlagen. Dit is van groot belang, omdat een verhoogde bloeddruk een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaataandoeningen.
Daarnaast is er nog een manier waarop amandelen helpen om je hart en vaatstelsel gezond te houden. Een bepaald type antioxidant uit het bruine vliesje van de noten helpt namelijk bij het voorkomen van de oxidatie van je LDL cholesterol. Het oxideren van LDL cholesterol is een andere grote risicofactor.
Amandelen voorzien je lichaam niet alleen van magnesium, ze bevatten ook een flinke portie mangaan. Mangaan is een sporenelement. Sporenelementen zijn mineralen waar we maar een zeer kleine hoeveelheid van nodig hebben, maar dat maakt ze niet minder belangrijk.
Mangaan hebben we nodig voor een gezonde energiestofwisseling en sterke botten. Ook fungeert het als een antioxidant die je lichaamscellen beschermt tegen oxidatieve stress en draagt het bij aan een gezonde wondgenezing.
Wil jij graag wat overtollige kilo’s kwijtraken? Dan lijkt het eten van nootjes wellicht een raar advies, aangezien ze vrij veel vet en calorieën bevatten. Toch zijn amandelen een perfect tussendoortje tijdens een afslankdieet.
Dit komt doordat amandelen goed verzadigen door de vetten, vezels en eiwitten die ze bevatten. Hierdoor wordt het makkelijker om minder te eten en ongezonde tussendoortjes te laten staan.
Ook dragen amandelen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Ook dit komt het afslankproces ten goede. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen er namelijk voor dat je meer trek krijgt en dat je meer insuline aanmaakt. Deze insuline heeft een belangrijke functie, maar geeft je cellen tegelijkertijd ook de opdracht om vet op te slaan en juist geen vet te verbranden, wat afslanken een lastige strijd kan maken.
Amandelen zijn dus niet alleen een lekker tussendoortje, ze zijn ook nog eens erg gezond. Ze zijn een goede bron van onder andere vitamine E, antioxidanten en belangrijke mineralen. Eet daarom regelmatig een handje van deze noten of gebruik ze om wat gezonde vetten toe te voegen aan je smoothie.
Bronnen: Stampfer MJ, Hennekens CH, Manson JE, Colditz GA, Rosner B, Willett WC, N Engl J Med, 1993. Knekt P, Reunanen A, Järvinen R, Seppänen R, Heliövaara M, Aromaa A, Am J Epidemiol, 1994. Morris MC, Evans DA, Bienias JL, Tangney CC, Wilson RS, Arch Neurol, 2002. Sano M, Ernesto C, Thomas RG, Klauber MR, Schafer K, Grundman M, Woodbury P, Growdon J, Cotman CW, Pfeiffer E, Schneider LS, Thal LJ, N Engl J Med, 1997. Ning Li, Xudong Jia, CY Oliver Chen, Jeffrey B Blumberg, Yan Song, Wenzhong Zhang, Xiaopeng Zhang, Guansheng Ma, Junshi Chen, American Society for Nutrition, 2007. David JA Jenkins, Cyril WC Kendall, Andrea R Josse, Sara Salvatore, Furio Brighenti, Livia SA Augustin, Peter R Ellis, Edward Vidgen, A, Venket Rao, American Society for Nutrition, 2006.
Er zijn nog geen reacties geplaatst