Het ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden van de dag. Ik probeer dan ook altijd uitgebreid te ontbijten, behalve als ik weinig tijd heb, dan beperk ik mij tot citroensap, en wat fruit zoals een kiwi of grapefruit en een banaan. Voor onderweg neem ik dan een desemboterham met hummus en een salade in een afgesloten schaaltje. Halverwege de ochtend begint mijn maagje dan te rammelen en ben ik toe aan een voedzame snack.
Herken jij dit en wil je wat ideetjes en tips voor voedzame snacks? Lees dan gauw verder..
Wat heb je nodig?
- 100 gram dadels (bij voorkeur medjool dadels, smaken lekkerder en plakken beter)
- 50 gram gemengde ongebrande ongezouten noten naar keuze
- 2 tl kaneel (of rauwe cacao)
- dip naar keuze (bijv. rauwe cacao, fijngehakte gojibessen of cranberry’s, chiazaad of gemalen kokos)
Hoe maak je deze heerlijke truffels? Heel simpel:
Week de dadels 5 minuten in lauwwarm water, spoel af en dep droog.
Meng de dadels, noten en kaneel in een krachtige keukenmachine. Vorm balletjes en dip deze in toppings naar keuze. Dat is alles! Ik raad aan ze te bewaren in de vriezer, zo blijven ze lekker lang goed. Bij mij zijn ze niet veilig als ik ze in de koelkast bewaar!
Als lunch een voedzame on-the-go salade http://www.persoonlijke-voeding.nl/blog/wortelsalade-met-kikkererwten-tonijn-en-walnoten/
Rond een uur of 4 in de middag krijgen de meeste mensen trek in iets lekkers en ik ben hierop geen uitzondering. Een stukje komkommer, paprika of appel is niet voldoende om deze lekkere trek te stillen. Als je wilt voorkomen dat je in noodsituaties iets bij een tankstation moet halen als je de hele dag onderweg bent, is dit een gezonde snack met een hoop goede stofjes waar je wel even op vooruit kan. Omdat ik een heavy user van noten ben (niet gek natuurlijk bij De Notenkoerier), wilde ik wat variëren in de smaak. Aangezien ik aan de smaak van noten weinig kan veranderen, besloot ik zelf een trailmix (studentenhaver) te maken. Het is lekker, je kunt er eindeloos mee variëren en het geeft daarnaast een flinke vitamineboost.
Maar hoe stel je je eigen trailmix samen?
Verder wil ik een absoluut favoriete snack, banaan met notenpasta topping met jullie delen, ik eet deze bijna elke dag! Soms bij het ontbijt, maar meestal bij een kopje kruidenthee. Het enige wat je nodig hebt is: 1 rijpe banaan, 2 tl notenpasta en een topping naar keuze. De topping kun je ook weglaten. Snij de banaan in de lengte door midden en bestrijk met (bruine) amandel- of sesampasta of pindakaas en bestrooi met 1 van de toppings.
Lekkere combinaties:
- amandelpasta met moerbeibessen
- amandelpasta met rozijnen
- amandelpasta met hennepzaad en/of gebroken lijnzaad
- sesampasta met kaneel
- pindakaas (van de natuurwinkel) met rauwe cacao
I.p.v. banaan kun je ook een stengel bleekselderij gebruiken. Dat is lekker knapperig. Kies wat jij lekker vindt, je kunt eindeloos variëren!
Last but not least een gezonde hartige snack, een courgette pizzaatje, dat ik wel eens maak als ik lang moet wachten tot mijn man thuis komt voor het eten en de trek niet kan stillen met alleen maar rauwkost of fruit…….
Bovendien 2 vliegen in 1 klap! Ik heb meteen een hartig voorgerechtje.
Hoe maak ik een courgette pizzaatje?
- Courgette (hoeveelheid ligt aan het aantal pizzaatjes dat je wilt maken)
- Tomatenpuree of pastasaus
- Paprika (klein beetje)
- Kaas
- Kruiden (ik gebruikte Italiaanse kruiden tijm, oregano, basilicum, maar iets anders is ook prima)
- Olijfolie
- Keltisch zeezout
Wat moet je doen?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Snijd de courgette in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik.
3. Doe een beetje olijfolie op de plakjes en strooi er wat zout over.
4. Leg de courgetteplakjes in een ingevette ovenschaal en zet ze 5 minuten in de oven (180 graden).
5. Ondertussen snijd je een klein beetje paprika in hele kleine stukjes. Ze moeten tenslotte wel op de courgetteplakjes passen!
6. Haal de courgetteplakjes uit de oven en dep ze even droog met een keukenrol.
7. Smeer een beetje tomatenpuree/pastasaus op de courgetteplakjes.
8. Leg de stukjes paprika op de courgetteplakjes.
9. Doe wat strooikaas/kleine stukjes kaas over de courgetteplakjes.
10. Doe wat kruiden over de courgetteplakjes. Als je pastasaus hebt gebruikt, is dit misschien niet nodig. Ik gebruikte Italiaanse kruiden, maar basilicum (of iets anders) is ook heerlijk.
11. Zet de courgetteplakjes nog 10 minuten in de oven en klaar is je pizzaatje.
Het recept kun je aanvullen zoals jij het wilt. Misschien vind je het ook wel lekker om er wat kleine stukjes champignon op te doen. Of wat ui. Ik vind het zo prima. De pizzaatjes smaken héééérlijk!
Gaan jullie ze ook maken? Aanrader, hoor!
Agnes
Er zijn nog geen reacties geplaatst