Ja, ja, afvallen willen we allemaal, maar wat is het moeilijk om je aan je goede voornemens te houden Wij vrouwen zwichten al snel voor een heerlijke reep chocolade of een doos bonbons! Goed nieuws: met behulp van rauwe cacao val je juist af, in plaats van aan te komen. Hoe dat kan? Nou, zo.
Je bent één en al oor? Dat dacht ik al. Nou, hier komt het. Rauwe cacao, en daarmee ook rauwe cacao-nibs (verkrijgbaar bij De Notenkoerier), vallen in de categorie Superfoods. En aan die superfoods kleven talloze voordelen. Waaronder het afnemen van lichaamsgewicht. Het zit namelijk zo: in rauwe cacao zit chroom. En, zo is wetenschappelijk aangetoond door het Nutrient Requirements and Functions laboratorium bij het Human Nutrition Center van de US Department of Agriculture, er bestaat een directe relatie tussen een verhoogde chroomconsumptie, lichaamsgewicht en lichaamsvet. Daarnaast houdt chroom je bloedsuikerspiegel in balans wat de kans op diabetes type 2 verkleint. Nu is rauwe cacao heus niet het enige voedingsmiddel dat chroom bevat. Ook in graanproducten zit (een kleine hoeveelheid) chroom. In rauwe cacao zit echter tien(!) keer zoveel chroom als in brood. En tja, de keuze tussenbrood en chocolade lijkt ons een makkelijke.
Cacaobonen zijn officieel geen bonen, maar de zaden of pitten uit het fruit van de cacaoboom. Een cacaoschil weegt ongeveer 0,5 kg en een vrucht brengt ongeveer 35-50 zaden op, omgeven door een zoete pulp. De schil en de pulp vormen samen het fruit van de cacaoboom. Na het oogsten worden de zaden en fruitpulp bij elkaar verzameld en gefermenteerd onder de invloed van natuurlijke microbes die zich vermenigvuldigen door de suiker in het pulp als energie te gebruiken. Daarna worden de zaden gedroogd, in de zon of in speciale ovens, vervolgens worden ze vervoerd naar speciale cacao bewerkers. Daar worden de zaden ontdaan van hun dunne schilletje, en de kernen worden fijngemalen tot een dikke vaste pasta. Uit dit product kan vet onttrokken worden (cacaoboter) en het restant wordt vermalen tot cacaopoeder. Dit is het hoofdbestanddeel van chocoladeproducten.
WONDERMIDDEL
Cacao bevat veel stoffen die lijf en leden in goede conditie houden. Antioxidanten (voor een gezonde stofwisseling en strakke huid) bijvoorbeeld. En anandamide, een neurotransmitter die wordt aangemaakt nadat we ons hebben ingespannen en wanneer we ons goed voelen. Bovendien gaat dit stofje hongergevoel tegen. Wat dan weer gunstig is als je ‘nee’ moet zeggen tegen de zoveelste zoete traktatie op je werk. Maar ook
- serotonine (tegen stress);
- fenylethylamine (ook wel ‘het verliefdheidsstofje’):
- magnesium, in pure chocolade (70%-85% cacao) zit 36 mg magnesium per portie van 100 kcal, en dat is al 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (in Nederland) voor mannen van middelbare leeftijd. En dat is tien keer meer dan de hoeveelheid in melkchocolade. Magnesium is goed voor het hart, de hersenen, verlichting van menstruatiepijn en sterke botten.
- Chroom, (houdt de bloedsuikerspiegel in balans);
- Zink (goed voor het immuunsysteem, lever en huid).
RAW FOOD
Waarom de cacao dan rauw moet zijn? Welnu, tijdens het verhitten gaan er flink wat voedingsstoffen verloren. Daarnaast bevat rauwe cacao – in tegenstelling tot chocola – geen andere toevoegingen, zoals suiker en melk.
RESULTAAT
Ik voeg daarom elke ochtend een handje rauwe cacao-nibs aan mijn ontbijt toe. Het resultaat? In het begin een klein schokeffect. Yakkie, dit is niet de chocolade die we kennen. Wat is het bitter! Even doorzetten en gek genoeg kan ik nu niet meer zonder de dagelijkse kom yoghurt of havermout met rauwe cacao-nibs. De smaak went dus. En wordt zelfs lekker. En al die fantastische neveneffecten? Ik ga iedere ochtend goedgemutst zonder veel honger en met een mooie huid het winterweer tegemoet!
Jij ook?
Agnes
.
Er zijn nog geen reacties geplaatst